2017#4

za 04.11 / Tine Guns & After the flood

AFTER THE FLOOD Begeleid bezoek aan de tentoonstelling in Black Swan gallery en gesprek met Tine Guns over haar project Zaterdag 4 november om 13:00

In de tentoonstelling 'Fragments of reality' is in de galerieruimte voor een andere invalshoek gekozen en zijn vier kunstenaars verzameld wiens oeuvre het gegeven van ‘fragmentatie’ omarmt. Ze werden samen gebracht in functie van de thematiek (en minder vanuit specifieke werken), die in elk van hun werk sterk aanwezig is, om de uitdaging aan te gaan nieuw werk te creëren voor de ruimte. Hun werken zeggen niet alleen iets over het gefragmenteerde beeld maar zijn ook een reflectie van de ons omringende werkelijkheid, het hedendaagse leven. Stief Desmet, Anno Dijkstra, Tine Guns en Stefan Peters brengen er tekeningen, foto-installaties, sculpturen en schilderijen samen. Bepaalde beelden, plaatsen, gedachten en gevoelens zijn als het ware behouden in hun geest en worden gedeeld via hun vormentaal. Het lijkt wel een tentoonstelling rond ‘herinnering’, een balans tussen een zoektocht naar de ideale wereld en de poging tot voorstellen van geïsoleerde aspecten van die wereld. Het is een visuele reis tussen dromen, landschappen, stromen van mensen en dieren die vervagen in ons geheugen of juist door die focus de nodige aandacht krijgen.

We ontmoeten er niet alleen Kristoff Tillieu en Lieve De Cuyper, initiatiefnemers van Black Swan gallery, maar ontmoeten er ook kunstenaar Tine Guns, die in 2016 en 2017 gewerkt heeft rond het project ‘After the flood’: de overstroming gebeurde in de jungle in Thailand in de jaren 80, toen Guns zelf nog een kind was. Ze werd door de mens in gang ge­zet als gevolg van de bouw van een dam. Om te vermijden dat er dieren zouden omkomen, werden zij met een helikopter ontzet. Het grote artificiële meer dat zo ontstond, is waar Guns haar enigmatische beelden maakte.