2014#4

za 04.10 / Stephan Vanfleteren, Maurice en Robert Antony, Eric Poitevin, ...

Zaterdag 4 oktober 2014

Daguitstap in het teken van oorlog, conflict en kunst

4_Ieper_petit-tour-1

We beginnen de dag met een bezoek aan Raversyde. De fotograaf Stephan Vanfleteren toont er zijn persoonlijke kijk op de afbrokkelende Atlantikwall. Daarnaast is er een installatie te zien met beelden uit het boek Bezette kust dat verbeeldt hoe het dagelijks leven was in de schaduw van de verdedigingslinie.

In Louvre Lens loopt de tentoonstelling Les désastres de la guerre: 1800-2014. Kunstenaars belichten er alle zijden van de oorlog en geven hiermee een uniek beeld dat in de anders zeer heroïsche propaganda verloren gaat. De tentoonstelling brengt werken samen van oa. Géricault, Goya en Picasso.

Nadien rijden we door naar Villeneuve d’Ascq om in Musée LAM de tentoonstelling Le Chemin des hommes te bezoeken. Eric Poitevin presenteert een reeks van portretten van bijna alle overlevenden uit de eerste wereldoorlog. Hiermee zoekt hij een manier om de onmogelijkheid van een oorlog te vatten.

In Ieper bezoeken we de pas geopende expo De IJzerslag en de eerste slag bij Ieper - Antony d’Ypres. Archieffoto’s van fotografen Maurice en Robert Antony tonen Ieper voor en na de transformatie die de oorlog met zich meebracht.

We sluiten deze dag van historische beelden en hedendaagse artistieke interpretaties af met een avondmaal in ‘De Kazematten’ met streekgerechten en een degustatie van bier. We eindigen de dag met het bijwonen van de Last Post.