2017#4

di 17.10 / SMOKE, ASHES, FABLE

SMOKE, ASHES, FABLE Lecture-performance van William Kentridge in het Concertgebouw Dinsdag 17 oktober 2017 – 19:00

Aan de vooravond van zijn tentoonstelling Smoke, Ashes, Fable in het Sint-Janshospitaal komt William Kentridge naar Brugge voor een lecture-performance (Engels gesproken) in het Concertgebouw. Een avond die we met BILDNIS dus zeker niet mogen missen…

Vooral beroemd om zijn Drawings for Projection (1989-2011) en zijn theaterregies, gaat Kentridge in Brugge in op thema’s als trauma en genezing. In een lezing met verbluffende visuals verkent hij de drijvende processen achter zijn artistieke creatie.

Sinds zijn internationale debuut op de DOCUMENTA X in 1997, verwierf de Zuid-Afrikaanse kunstenaar William Kentridge (° 1955) wereldwijde faam. Hij is voornamelijk bekend om zijn tien animatiefilms, getiteld Drawings for Projection. Tot de verbazingwekkende gediversifieerde werken van Kentridge behoren meesterlijke tekeningen, prenten, wandtapijten, beeldhouwwerken, lezingen en operaproducties.

Deze tentoonstelling toont uitzonderlijke kunstwerken, speciaal gerealiseerd door Kentridge voor het Sint-Janshospitaal in Brugge, een 850 jaar geleden gestichte zorginstelling en nog één van de oudste bewaarde van Europa. Opgebouwd rond de thema's van trauma en genezing is de blikvanger op deze tentoonstelling de video installatie van Kentridge More Sweetly Play the Dance, een hedendaagse interpretatie van de Dodendans uit de middeleeuwen. Door de ontstane dialoog tussen de tentoongestelde kunstwerken en de opmerkelijke ziekenhuisomgeving, wordt kunst een krachtig werkinstrument om de verschillende lagen van de geschiedenis met elkaar te verenigen.

Praktische info

Dinsdag 17 oktober 2017 Afspraak om 18:45 ter plaatse aan de ingang van Concertgebouw ’t Zand 34 in Brugge

€16 per persoon voor leden €20 per persoon voor niet-leden €5 voor UiTpashouders met kansentarief €1 handlingkosten inclusief eventuele drink achteraf niet inbegrepen

Kom je graag met het openbaar vervoer? vanuit Brugge station: Iedere vijf minuten is er aan het Station van Brugge een bus richting centrum (halte naast het Concertgebouw) en tot 23.10 uur – in sommige gevallen nog later – kunt u mee met de Avondlijn. Wandelen vanaf het station van Brugge: steek het stationsplein en de autoweg over en volg links het wandelpad door het Albertpark (duurt 10 min.).

Parking Interparking Centrum-Zand (onder Concertgebouw) Centrum-Station (naast het NMBS-station)

Tip? combineer de lezing vooraf met het Concertgebouw Circuit (een belevingsparcours met kunst en architectuur met werk van onder meer Luc Tuymans, Dirk Braeckman, Peter Verhelst) en nadien met de tentoonstelling van William Kentridge in Sint-Janshospitaal (die avond speciaal open tot 22:00, maar met je ticket van de lecture-performance kan je later ook nog gratis terecht in het museum)

Meer weten? https://www.concertgebouw.be/nl/ en https://www.visitbruges.be/william-kentridge

Inschrijven via UiTloket Hendrik Serruyslaan 18A, 8400 Oostende 059/33.90.00 - uit@oostende.be - www.uitinoostende.be of online via deze link: https://brugge.iticketsro.com/uitloket/