2017#3

do 10.08 / Rodney Graham - Museum Voorlinden

Donderdag 10 augustus Bezoek aan Beeldentuin Clingenbosch en Museum Voorlinden

Museum Voorlinden wordt omringd door natuur. Bossen, duinen, weilanden, waterpartijen en ontworpen tuinen kenmerken het landschap. We nemen ‘s morgens vroeg gezamenlijk de bus vanuit Oostende en bezoeken op één dag de tuinen en het museum.

Er is een vaste collectie, met werk van Leandro Erlich, Ron Mueck, James Turell of Richard Serra. Open Ended van de Amerikaanse kunstenaar Richard Serra weegt maar liefst 216 ton. Het Corten stalen werk is 4 meter hoog, 18 meter lang en 7 meter breed. Het is een kunstwerk vol tegenstellingen: loodzwaar en elegant, industrieel en organisch, statig en speels, hol en bol. Zes gewelfde stalen platen vormen samen een doolhof.

Museum Voorlinden toont een soloshow met werk van de Canadese kunstenaar Rodney Graham (1949). De tentoonstelling concentreert zich vooral op zijn foto’s in de vorm van monumentale lichtbakken (ingelijste kleurendia’s die van achteren worden belicht met tl-buizen) en geeft een overzicht van zijn kunst van het afgelopen decennium, waarin hij zichzelf regelmatig in verschillende gedaantes vastlegt. In zijn werk integreert Graham tal van verwijzingen naar de kunstgeschiedenis, film en literatuur.

Met BILDNIS zorgen we voor entreekaartjes voor het museum. Je kan de tentoonstellingen en de vaste collectie vrij bezoeken en beleven. Nadien hebben we zeker tijd voor een lichte lunchmenu in het Restaurant.

De tuin is aangelegd volgens een weloverwogen ontwerp dat duidelijke refereert aan de klassieke tuinarchitectuur. Op diverse plekken wordt de kleurrijke bloemenzee omkaderd door gazonpaden of met gras begroeide verhogingen, waardoor het vrije spel van coulissen in de tuin wordt versterkt. De tuinen zijn zowel van buiten het gebouw alsook van binnenuit te bewonderen: een aangenaam samenspel tussen kunst, architectuur en natuur.

Meer dan zestig werken van nationale en internationale kunstenaars als Henry Moore, Sol LeWitt, Berlinde De Bruyckere, Carel Visser en Atelier van Lieshout kunt u hier bewonderen. De beeldentuin is enkel te bezoeken onder begeleiding van één van onze bekwame gidsen. Om 15.00 uur worden we (samen met andere bezoekers) ontvangen met een kopje thee en een korte introductie over de beeldentuin. Vervolgens begint de wandeling van ruim 2 uur langs een zestigtal beelden. Het is een intensieve wandeling grotendeels over onverharde paden.