2014#4

zo 02.11 / Private shelter

Zondag 2 november 2014

Tentoonstellingsbezoek ‘Private Shelter’ en l'Etage d'Euphrosine in Oostende

2_Private-Shelter_expo-1 Voor Private Shelter van Freestate slaat Vrijstaat O. de handen in elkaar met het Provinciedomein Raversyde. De site bevat onder meer observatieposten, een zestigtal bunkers, twee kilometer gangen en geschutstellingen die getuigen van de woelige oorlogsjaren aan de kust. De bunkers, die ooit bescherming boden aan grote troepen soldaten (privates), zijn nu het canvas voor de individuele kunstenaars en hun uniek verhaal. Het individu zoekt beschutting op deze vervreemdende plek die in ons collectieve geheugen is gegrift. Hendrik Tratsaert, de curator van deze tentoonstelling, neemt ons mee doorheen het circuit van sculpturen, installaties, schilderkunst, video, mixed media, sound art en fotografie. Daarna sluiten we deze ochtend af bij gastvrouw Emily Rammant in L’ Etage d’Euphrosine, een nieuw kunstinitiatief in het centrum van Oostende met werk van Magda Amarioarei.

Praktische info

- Zondag 2 november 2014 van 10:00 tot 12:30 - Afspraak om 10:00 aan ingang Raversyde (Atlantikwall); met einde om 12:30 op adres Euphrosina Beernaertstraat 148 in Oostende - Inschrijven via info@bildnis.be (maximum 20 personen) - 12 euro per persoon, ticket en begeleiding inbegrepen (15 euro voor niet-leden); transport niet inbegrepen, maar met trein, tram, fiets of auto zijn de plekken gemakkelijk bereikbaar - Overschrijven kan op rekeningnummer 280-0407407-44 (IBAN BE55280040740744 / BIC GEBABEBB) of ter plaatse betalen

We spreken om 10:00 af aan de ingang van domein Raversyde, specifiek de ingang aan Atlantikwall / Memoriaal Prins Karel. Je kan hier makkelijk geraken met de kusttram en afstappen aan halte 32 (domein Raversyde - let wel: er is nog een halte met de naam Raversyde maar het gaat degelijk over 'domein Raversyde'). Het is een prachtig stukje kust én bij het afstappen van de halte, vind je landinwaarts een trap naar het domein Raversyde in de duinen. Het is makkelijk te vinden, maar je volgt dus gewoon even die trap omhoog en terug omlaag. Op het einde, ga je naar links en kom je vanzelf bij de ingang van Atlantikwall terecht.

Als je met de auto komt, kan je best parkeren aan de parking van museum anno 1465 Walraversyde vlakbij adres Nieuwpoortsesteenweg 636 en dan naar rechts even wandelen op het pad richting Atlantikwall. Aan je linkerkant passeer je de taverne en verder rechtdoor langs een klein stukje natuurpark naar de ingang van Atlantikwall.

Met de fiets kan je gerust parkeren vlakbij de ingang van Atlantikwall...

We bezoeken de tentoonstelling 'Private Shelter' samen met Hendrik Tratsaert en keren nadien terug naar Oostende om het initiatief van Emily Rammant te leren kennen, nl. l'Etage d'Euphrosine, waar we eindigen om 12:30.

Met de tram geraken we er makkelijk door terug trap op trap af aan de halte terug richting Oostende te rijden en dan afstappen aan de halte 'Koninginnelaan', vlakbij zwembad, bibliotheek, koninklijke villa en Japanse tuin. Met de auto kan je terecht op de parkeerplaats daar vlakbij. We worden verwacht op adres Euphrosina Beernaertstraat 148.

Speciale ontsluiting deel van de site Raversyde

Voor de nieuwe expo Private Shelter luidde de uitdaging: hoe maak je een tentoonstelling met oorlogsthematiek die niet letterlijk historisch is, maar toch raakt aan een universele thematiek? Vrijstaat O. gaat hiervoor een unieke samenwerking aan met het Provinciedomein Raversyde, waar onder meer een zestigtal bunkers, twee kilometer gangen, observatieposten en geschutstellingen de stille getuigen zijn van de woelige oorlogsjaren aan de kust. Voor deze tentoonstelling wordt het westelijk deel van de site in de duinen speciaal ontsloten voor het publiek. Je komt er in confrontatie met deze toch wel heel aparte architectuur, zowel uit WOII als uit WOI (de fundamenten voor de aanleg van een nieuwe geschutsbatterij in 1940)

Apart, vervreemdend circuit

Een uitgekiend circuit van sculpturen, installaties, schilderkunst, video, mixed media, sound art en fotografie op dit duinendomein moet een indringend beeld oproepen van het individu in deze vervreemdende omgeving. Ooit stond hier de soldaat in confrontatie met de vijand. Nu staat de bezoeker tegenover het kunstwerk in datzelfde betonnen karkas dat bescherming én gevaar uitstraalt. Dit nieuwe samenspel zal van elke bunker een dubbelzinnig oord maken waar ervaringen van verstilling, intimiteit, herinnering botsen met die van isolement, trauma, en angst.

Tijdens een bezoek aan Private Shelter wordt de ervaringswereld van ‘a private’ (een soldaat) tijdelijk de privé-belevingswereld van de bezoeker en dit door de ogen van dertien kunstenaars. De tentoonstelling is samengesteld uit nieuw werk in situ van jonge kunstenaars en uit bestaande werken, Belgisch en internationaal. Sommige werken zijn in een toestand van duisternis in bunkers gemaakt binnen het nevenproject Dark Sense, een onderzoek naar de ervaring van ‘sensory deprivation’.

Na de edities van 2006 (voormalig Militair Hospitaal) en 2011 (Oostende Oosteroever) presenteert Vrijstaat O. met Private Shelter Vrijstaat O. een derde editie van Freestate. Onder de koepel Freestate bundelt Vrijstaat O. de beeldende kunstprojecten, met de nadruk op nieuw werk in situ.

Private Shelter presenteert werken van: - Aifoon (Stijn Dickel) - Stijn Demeulenaere - Stefan Jakiela - Renato Nicolodi - Nicolas Karakatsanis - Andres Serrano - Jan Van Imschoot - Veerle Michiels & Jonas Vansteenkiste - Katrien Vermeire - Frans Gentils - Laura Maes en Kristof Lauwers - Liam Singelyn - Greet Van Autgaerden

Solo exhibition Magda Amarioarei at l'Etage d'Euphrosine

Presenting new work from Magda Amarioarei, finalist Coming People S.M.A.K. 2014. L’Étage d’Euphrosine, Ostend’s newest art gallery, exposes work from emerging artists. It’s situated in a Bel Epoque house from 1908 and aims to focus on artists who are on the verge of a breakthrough. This autumn, the gallery showcases Magda Amarioarei, a Brussels based artist with Romanian roots. Amarioarei was selected as one of the Coming People S.M.A.K. 2014. For her show in Ostend, she has made a new series of paintings around her recurrent theme ‘time versus space’. Using oil and spray paint on canvas, she redefines the way we look at spaces. This results in disruptive scapes with a melancholic feel. This will be her first soloshow after a series of group exhibitions in Brussels (BE), Liège (BE) and Maastricht (NL).