2016#3

zo 28.08 / Patrick Corillon, Maaike Leyn

zondag 28 augustus 2016 Ontmoeting met Patrick Corillon in Mu.ZEE en met Maaike Leyn in haar atelier.

5-covers-ATELIER_3

De Belgische kunstenaar Patrick Corillon heeft een voorliefde voor een combinatie van het woord, verhaal en beeld. Hij is een kunstenaar, een plasticien zoals hij zich zelf graag noemt die de relatie tussen fictie en realiteit onderzoekt; creëert poëtische, absurde en tragische verhalen en situeert ze in een context waardoor ze geloofwaardig dreigen te worden. Hij is een jaar lang te gast in Mu.ZEE waar hij op een originele manier naar de collectie van Mu.ZEE kijkt en zal ons op deze zondag zelf mee nemen in zijn ‘imaginaire museum’, waar we – speciaal voor BILDNIS – kennis kunnen maken met een reeks animatiefilms.

Het werk van kunstenaar Maaike Leyn, die ons in haar woonhuis in Oostende zal ontvangen, kan je het best omschrijven als weerbarstig, zowel in de beelden, de techniek, de materialen, de drager als in de ophanging: het canvas hangt gewoon aan de muur, zonder lijst. Alsof ze wil zeggen dat er ook nog iets anders is dan gepolijste of digitale kunst. Het spoor van houtskool hecht zich als een tekening die ruis veroorzaakt en een feestje bouwt van tussentinten en onbestemde lijnen. Ideaal voor dat onbestemde licht dat aan het gewone zijn magie geeft: schemer.

“Ik ben alleen maar een beeld. Wanneer ik naar mezelf kijk in de spiegel, geloof ik dat het diegene voor mij is, die echt is; wanneer ik naar het theater ga, zeg ik tegen mezelf dat het dat wat op scène te zien is, dat echt is, en dat ik maar een schaduw van een in het donker gezeten toeschouwer ben. En wanneer een schilderij in een tentoonstel- ling mij aanspreekt, heb ik de indruk dat ik er integraal deel van uitmaak.” — Patrick Corillon