2018#1

zo 18.02 / Matthias Muller

Screening met filmisch werk van Matthias Müller door Bavo Defurne Zondag 18 februari 2018 11:00 De klas van CC Grote Post

De Duitse cineast Matthias Muller (°1961) is een vooraanstaand experimenteel filmmaker. Zijn obsessies voor lichamelijk verval en het geheugen van mens én film keren steevast terug in verbluffende meditaties boordevol verwijzingen naar Hollywood. Zijn werk is gezien op internationale festivals zoals Cannes, Venetië en Berlijn. Zijn films en video’s maken deel uit van collecties zoals Centre Georges Pompidou, Parijs, Museu d’Art Contemporani, Barcelona, Nederlands Filmmuseum, Amsterdam, Australisch Centrum voor het bewegende beeld, Melbourne, Kunsthalle Bielefeld, de Goetz-collectie, München en Tate Modern, Londen. De films van Müller ontrafelen het permanente en tegelijkertijd het efemere van de cinema. Ze overdrijven de onwerkelijkheid en klinische perfectie van de Hollywood films uit de fifties. Als filmstudent schreef Bavo Defurne een brief naar Müller. Er ontstond een samenwerking en artistieke vriendschap die tot op heden duurt.

Home Stories (1990)

Een compilatie van fragmenten uit Hollywood-melodrama’s waarin vrouwen worden opgeschrikt door een onzichtbaar iets of iemand in hun woning. Het is een choreografie van angstige gezichten van o.a. Kim Novak, Audrey Hepburn, Grace Kelly en Tippi Hedren.

Alpsee (1994)

Een coming-of-age-film met surrealistische uitstapjes naar de fantasie van de hoofdpersoon. Bavo Defurne was regie- en decorassistent op deze film.

Pensao Globo (1997)

Müllers tot meesterwerk verklaarde kortfilm, met Defurne in een hoofdrol, is een adembenemend portret van een seropositieve man die terugblikt op een te kort leven en op zij die hem zijn voorgegaan.

Vacancy (1998)

Brasília, de ‘stad van de hoop’, ‘de ultieme utopie van de 20ste eeuw’ (Umberto Eco), wordt vandaag behouden als cultureel erfgoed. Müller vermengt zijn reisdocumentaire met amateurbeelden en speelfilms die in de vroege jaren zestig op deze locatie zijn geschoten. De utopische stad is verworden tot een plaats die door zijn inwoners is verlaten, een museum dat alleen nog door personeel in leven wordt gehouden.

Meer weten: http://www.campagne-premiere.com/artists/matthias-muller/work-overview

[caption id="attachment_2551" align="alignnone" width="1024"] Matthias Müller[/caption]

[caption id="attachment_2552" align="alignnone" width="1024"] Matthias Müller[/caption]