2021#2

zo 13.06 / Leo Copers

Leo Copers
Zondag 13 juni om 16:00
Leopoldpark, Leopold II-laan in Oostende

LES GRÂCES DE LA NATURE
Brons, 1989

LEO COPERS (°1947)

In 1989 werd Leo Copers door de Frac des Pays de la Loire uitgenodigd voor de “SIXIÈMES ATELIERS INTERNATIONAUX DES PAYS DE LA LOIRE” die doorgingen in La Garenne Lemot te Clisson.

In een achterafhoekje bij de boerderij van de Garenne trof hij vier meer dan levensgrote bronzen beelden van vrouwenfiguren aan. Deze allegorische figuren bleken ooit de sokkel van het monument van een uiterst belangrijk advocaat gestut te hebben en Rechtspraak, Welsprekendheid, Rechtvaardigheid en Geschiedenis te verbeelden.

Het feit dat deze begrippen voor veel interpretaties vatbaar zijn, bracht Leo Copers op het idee de beelden vierkantsgewijs in de Nantaine, de rivier die het park van de Garenne afsluit, te plaatsen en dit zodanig dat het water tussen mond en neus van de figuren zou staan, tussen overleven of verzuipen.

Met de originele beelden kon deze installatie niet uitgevoerd worden, dus werden voor de tentoonstelling met als titel “Les Grâces de la Nature”, kopieën van de hoofden gemaakt die wanneer in het water geplaatst het beeld van volledige figuren oproepen.

Leo Copers geeft met zijn in wezen maatschappelijk-kritisch werk een nieuwe, mysterieuze dimensie aan de omgeving en creëert een poëtische ruimte tussen toeschouwer en omgeving.

“Les Grâces de la Nature” maakt deel uit van de bescherming van het Leopoldpark als monument, stads- of dorpsgezicht.

https://fracdespaysdelaloire.com/parution/vie-ateliers-internationaux-les-graces-de-la-nature/