2017#3

zo 30.07 / Isa D’Hondt, Laure Foret, Paul Gees en Arjan Janssen

Zondag 30 juli 2017 Bezoek aan het Kunstenfestival en een nieuwe kunstruimte Kasteelstraat1

In het groene dorpje Watou in de Westhoek, krijgt een nieuwe kunstruimte stilaan vorm. Kasteelstraat1 wordt een plek waar natuur & kunst elkaar vinden: langs de bomenrij en de wind, in het paviljoen van hout en glas, geven hedendaagse kunstenaars vanuit hun intuïtieve blik beeld aan hun zoektocht naar pure vorm. We worden ontvangen in deze nieuwe kunstruimte door de initiatiefnemers Hilde Vandaele en Peter Stuijk.

In deze eerste zomerse tentoonstelling gaan Isa D’Hondt, Laure Foret, Paul Gees en Arjan Janssen in dialoog met kleuren en materialen, zoeken ze een evenwicht tussen de overweldigende kracht en de rust van de eenvoud en laten met hun tekeningen, installaties, sculpturen of schilderijen ruimte voor het natuurlijke en het architecturale. Er zit beweging in hun werk, in de onderlinge interacties of in het onberekenbare karakter van inkt, steen of papier.

Inner Nature’ vestigt de aandacht op de innerlijke kracht van het kunstwerk, maar ook die van de kunstenaar, de kijker en de verhouding tot de natuur zoals we die waarnemen en ervaren. De tentoonstelling is er niet enkel op gericht om contact te krijgen met het mogelijks meditatieve aspect van kunstbeleving, maar streeft ook naar een dialoog met de eigen ruimte en een aanraking met de eigen stilte.

Na de lunch, neemt een gids ons op sleeptouw in de nieuwe editie van het Kunstenfestival, waarrond intendant Jan Moeyaert en poëziecurator Willy Tibergien beeld en taal samenbrengen.

Voor wie het Kunstenfestival nog niet zou kennen: elke zomer opnieuw slaat het festival haar tenten op in het kunstdorpje Watou aan de Franse grens. Dichters en beeldend kunstenaars, aanstormend talent en gevestigde waarden, kunstwerken uit binnen- en uit buitenland strijken er neer en vormen een bijzonder kunstenparcours. Het dorp is de setting en biedt een tiental karakteristieke locaties als tentoonstellingsruimte: een voormalig klooster, een oude boerderij of de kelder van een brouwerij. De wisselwerking tussen die verrassende, nostalgische ruimtes met hedendaagse beeldende kunst en poëzie zorgt telkens weer voor een unieke kunstbeleving. Zomeren in Watou is dan ook prikkelen en onthaasten tegelijk. Kleine momenten van gelukzaligheid.