2016#1

za 06.02 / Henri Storck - films rond sociale betrokkenheid

6 februari 2016 een programma met films van Henri Storck rond zijn sociale betrokkenheid

4 Image d ostende_kaartjes2

4 voorstellingen - deel 2

Met een exclusief programma besteden we aandacht aan dit rijke erfgoed en slaan de Stichting Henri Storck, BILDNIS_forum voor kunst en de Kunstacademie aan Zee de handen in elkaar met een selectie filmvoorstellingen. Vier zaterdagochtenden krijgen we een unieke blik op de bewegende kunst van Henri Storck in het intieme kader van de Klas in CultuurCentrum De Grote Post.

De films zijn opgesteld in vier reeksen rond een specifiek thema (Oostende - sociale betrokkenheid - kunstenaars - Ensor en de film), waarbij tijd is voorzien voor duiding en ontmoeting. Voor wie de films al vaak gezien heeft: een mooie herinnering; voor wie deze films een eerste kennismaking worden: een ware ontdekking!

Over sociale betrokkenheid

“Storck heeft aan de creatie van deze film zoveel diepe menselijkheid meegegeven, zo’n scherpe kijk op de sociale rechtvaardigheid, zo’n diepgaande kennis van zijn onderwerp, zo’n mate van artistieke en technische kwaliteiten, zo’n rijke intelligentie, emotie en intuïtie, dat het effect op de toeschouwer een absolute overtuigingskracht heeft: voortaan zal het de toeschouwer onmogelijk zijn zonder een gevoel van onbehagen de gedachte te verdragen dat te midden van het maatschappelijk stelsel waarin hij opgenomen is, nog die gesel bestaat, waarvan men nu weet hoe onmenselijk, laag en dodelijk hij is: de krotwoning.”

Luc Haesaerts, Le barbelé, Brussel, 29 februari 1940

  • Borinage, Joris Ivens en Henri Storck, 1933
  • De patron is dood, 1938
  • Het huis der ellende, 1937
  • De generale lijn, Sergei Eisenstein, 1929

ACADEMIE_letterlogo KAZ TxTonly2014 logo fonds