2016#1

za 23.01 / Henri Storck - films rond Oostende

23 januari 2016 een programma met films van Henri Storck rond Oostende

4 Image d ostende_kaartjes1

4 voorstellingen - deel 1

Met een exclusief programma besteden we aandacht aan dit rijke erfgoed en slaan de Stichting Henri Storck, BILDNIS_forum voor kunst en de Kunstacademie aan Zee de handen in elkaar met een selectie filmvoorstellingen. Vier zaterdagochtenden krijgen we een unieke blik op de bewegende kunst van Henri Storck in het intieme kader van de Klas in CultuurCentrum De Grote Post.

De films zijn opgesteld in vier reeksen rond een specifiek thema (Oostende - sociale betrokkenheid - kunstenaars - Ensor en de film), waarbij tijd is voorzien voor duiding en ontmoeting. Voor wie de films al vaak gezien heeft: een mooie herinnering; voor wie deze films een eerste kennismaking worden: een ware ontdekking!

Over Oostende

“Storck kent het strandleven op zijn duimpje ... Het schouwspel der zee en der duinen was het decorum van zijn jeugd. Wanneer hij zijn camera naar het zeestrand richt, komt zijn sensibiliteit spontaan los, noteert hij een beeldensuite die hij jarenlang heeft gekoesterd. Ook het leven aan het strand kent hij tot in de kleinste détails, met inbegrip van de tegenstellingen tusschen het strandvermaak der rijke badgasten en het gestolen pretje van de arbeidersfamilies die zich amper een week-einde aan zee kunnen veroorloven ... Storck draaide deze films echter in opdracht, voor toeristische doeleinden. Dies mocht blijkbaar alleen de mondaine charme van het strandleven worden getoond. Van dit leven, en van de heerlijkheid der natuurelementen, biedt Zonnig leven aan het strand een levendig totaalbeeld, stemmig en dartel.”

Vooruit, 26 februari 1937

  • Beelden van Oostende, 1929-1930
  • Idylle aan het strand, 1931
  • Oostende, Koningin der badsteden, 1931
  • Trains de plaisir, 1930
  • A propos de Nice, Jean Vigo en Boris Kaufman, 1930

ACADEMIE_letterlogo KAZ TxTonly2014 logo fonds