2014#4

za 06.12 / Gustave Courbet, Edouard Manet, Claude Monet, James Ensor, Odilon Redon, Léon Spilliaert, Constant Permeke, Jean Brusselmans, Georges Braque, ...

Zaterdag 6 december 2014

Op Sinterklaasavond vieren we feest met alle leden en in de namiddag bezoeken we de tentoonstelling 'De Zee van Jan Hoet - een eerbetoon' in Oostende

3_DE-ZEE_expo-1

De Zee - salut d’honneur Jan Hoet is een kunstevenement op verscheidene locaties in Oostende (waaronder Mu.ZEE, Thermae Palace, Kapucijnenkerk, Ensorhuis, De Grote Post en Cinema Capitole). Jan Hoet, curator van ‘De Zee’, tekende de lijnen voor deze tentoonstelling in het najaar van 2013 uit. Hij bracht unieke nationale en internationale, historische én hedendaagse kunstwerken samen rond het thema van de zee. De tentoonstelling werd na het heengaan van Jan Hoet verder uitgewerkt als eerbetoon. Co-curatoren Mieke Mels en Melanie Deboutte geven ons een unieke kijk op deze tentoonstelling. Daarna kunnen we uitgebreid onze indrukken bespreken en herinneringen ophalen tijdens een feestelijk diner in het centrum van Oostende.

Deze dag organiseren we ook ons jaarlijks feest. Hiermee willen we een moment creëren waarin we kunstminnende mensen samenbrengen om gedachten en ideeën uit te wisselen over alles wat onze ogen en oren passeert.

In Galerie Beau Site nodigen we jullie uit om aan te schuiven aan onze tafel, we kunnen er de tentoonstelling bepraten, enkele woorden wijden aan onze werking en visie, filosoferen over het schone, of gewoon keuvelen over wat cultureel leeft en danst in Oostende. Als u een vriendin of vriend heeft die wil kennis maken met BILDNIS, een geïnteresseerde buurvrouw of gepassioneerde collega bent u welkom om die als gast mee te nemen. Galerie Beau Site zal ons een eenvoudig maal voor schotelen met aangepaste wijn. Uw nieuwe lidkaart kunt u deze avond ook bij ons ophalen.

Eind 2014 vieren wij ons tweejarig bestaan als vernieuwde vereniging. Na de jarenlange werking van de Vrienden van het Kunstmuseum aan Zee, is BILDNIS dan 730 dagen actief. De afgelopen acht seizoenen hebben wij lezingen, tentoonstellingen, filmscreenings en uitstappen georganiseerd. Met de bus, trein, het vliegtuig en de eurostar hebben we het continent met jullie bereisd naar mooie plekken, hedendaagse tentoonstellingen en boeiende gesprekken. Wij bedanken jullie van harte voor jullie lidmaatschap en enthousiasme. Wij hopen dat jullie genoten hebben van onze organisatie en kijken er naar uit jullie te verwelkomen tijdens dit laatste seizoen van 2014 en onze derde jaargang in 2015.

Dit soort feestelijke avonden hopen wij elk jaar opnieuw te herhalen: een moment tijdens ons druk seizoen om even met elkaar kennis te maken, een gesprek aan te knopen, nieuwe mensen te leren kennen.

"Jan Hoet was amper 77 jaar jong en hoewel hij met gezondheidsproblemen kampte, zat hij vol vuur en passie voor de kunst samen met ons aan tafel om hier in Oostende een eerbetoon te maken aan de zee. Zijn idee was klaar en duidelijk. Hij wilde nog een laatste tentoonstelling maken waarin hij hedendaagse kunstenaars zou uitnodigen om in dialoog te gaan met meesters uit de kunstgeschiedenis. De grote lijnen voor De Zee werden tijdens de zomer en in het najaar van 2013 door Jan Hoet zelf uitgetekend, in nauwe samenwerking met co-curator Phillip Van den Bossche. Het productieteam bestaande uit Melanie Deboutte en Mieke Mels werd de afgelopen weken versterkt door Hans Martens, vroegere rechterhand van Jan Hoet. Doorheen de kunstgeschiedenis hebben we een selectie gemaakt van meesterwerken van onder meer Gustave Courbet, Edouard Manet, Claude Monet, James Ensor, Odilon Redon, Léon Spilliaert, Constant Permeke, Jean Brusselmans, Georges Braque, kunstenaars die volgens hem eer zouden doen aan het brute geweld, maar ook de rust, de speelsheid en de nimmer aflatende aantrekkingskracht van de zee."

Jan Hoets eerbetoon aan de zee wordt nu omkaderd door een salut d’honneur aan de meester zelf.

“De horizon voor de toekomst die Jan Hoet nog een laatste maal wou bieden zal uitgewerkt worden.” (Bart De Baere in Pompidou, een radio-uitzending op Radio Klara, 3 maart 2014)