2018#1

do 01.03 / Godfrey Reggio - Koyanisqatsi - life out of balance

Vertoning cultfilm van regisseur Godfrey Reggio Zaterdag 24 maart 2018 om 17:30 Cinema Storck - zaal 4 - Kinepolis Oostende

‘Koyaanisqatsi: Life out of Balance’ is een documentaire uit 1982 van regisseur Godfrey Reggio met muziek van Philip Glass. Dit is een film zonder acteurs, geen verhaallijn en geen dialoog. Koyaanisqatsi is de bekendste film van een trilogie en wordt beschouwd als een cultfilm.

“Koyaanisqatsi, een bezwerend filmisch meesterwerk uit 1982, waarin regisseur Godfrey Reggio met monumentale natuurshots, indringende close-ups en manische cityscapes het wankele evenwicht tussen de planeet, z’n inwoners en diens uitvindingen laat zien. ‘Leven in verwarring’ is een gangbare verklaring van de term uit de taal van de Hopi-indianen en vooral de mensheid zelf komt er niet best vanaf, als onverstoorbare antagonist in een dramatische klucht, die in z’n pogingen de aarde te bedwingen vooral geneigd blijkt deze – en zichzelf – te vernietigen. Bepaald geen lichte kost, maar toch stroomde in 2016 nog 5000 kijkers het Ajax stadium in voor een avondje Koyaanisqatsi – en dat is weer vooral de verdienste van de sound- track van Philip Glass. Meester van de minimal music en zonder twijfel de grootste nog levende componist van de moderne tijd. Binnenkort wordt hij tachtig en vijfendertig jaar geleden maakte hij de muziek bij de film, die het toch al indrukwekkende geheel net even de extra dimensie meegaf om hem de eeuwigheid in te slingeren. Uitleggen is moeilijk; kijken, luisteren en nadenken, dát is het devies bij Koyaanisqatsi.” (Willem Bemboom, Oor)

Vanwege een auteursrechtenkwestie was de film enige tijd niet in de handel. Nu is de film gerestaureerd en terug beschikbaar. BILDNIS is trots om deze unieke film samen met Cinema Storck in al zijn glorie op een nieuwe digitale “DCP” kopij te kunnen voorstellen op een groot scherm in Oostende. Dat zal er schitterend uitzien en ook klinken, een unieke ervaring en dus een must voor elke film-kunst-en muziekliefhebber.

Cinema Storck is een initiatief van Filmfestival Oostende, met de steun van Kinepolis (meer info: www.filmfestivaloostende.be)

 

[caption id="attachment_2562" align="alignnone" width="1024"] Koyaanisqatsi[/caption]

[caption id="attachment_2563" align="alignnone" width="1024"] Koyaanisqatsi[/caption]