2018#4

za 13.10 / Gert Valeska, Mary Wigman, Tilly Losch, Dennis Oppenheim, Arnulf Rainer, Adolf Wölfli, ...

DANSER BRUT Daguitstap met bezoek aan LaM in Villeneuve d’Ascq en Villa Cavrois in Croix in het Noorden van Frankrijk Zaterdag 13 oktober 2018 vanaf 09:00

LaM staat voor “Lille métropole – musée d’art moderne, d’art contemporain et d’art brut” en zorgt regelmatig voor tijdelijke tentoonstellingen waarbij moderne en hedendaagse kunst en ‘art brut’ verbonden worden. Via het tentoonstellingsprogramma en in het kader van de oprichting van een onderzoekscentrum legt het telkens dwarsverbanden tussen de drie collecties. Van project tot project draagt het museum op deze manier een nieuwe kijk op de kunst uit, waarin vragen centraal staan als die naar de noodzaak tot creëren, of naar de functie van het kunstwerk, binnen een specifieke benadering van het begrip kunstenaar.

Voor de tentoonstelling van dit najaar wordt de blik op de dans van art brut gericht, gekoppeld aan hedendaagse kunst, film en muziek. Er worden meer dan 300 werken bijeen gebracht van de negentiende eeuw tot heden waarbij allerlei vormen van beweging aan bod komen. Zo zullen we de sfeer van het cabaret opsnuiven en kunnen we een filmfragment zien dat geïnspireerd is op de studies rond hysterie van Jean-Martin Charcot (Georges Méliès, Charlie Chaplin). Het is een tentoonstelling die bestaat uit een opeenvolging van tekeningen, gestes en sporen, ‘choreografie marginale’ (Valeska Gert, Mary Wigman, Tilly Losch, Dennis Oppenheim), expressies van het lichaam (Arnulf Rainer, Adolf Wölfli).

Op een kwartiertje rijden van het museum ligt Villa Cavrois dat als monument eveneens een bezoek waard is op onze weg vanuit Oostende. Alhoewel het niet direct verbonden is aan de thematiek van ‘outsider art’, kunnen we hier toch even halt houden op weg naar het museum…

In het begin van de twintigste eeuw is het Noorden van Frankrijk één van de meest geïndustrialiseerde regio’s met Tourcoing en Roubaix (de "stad met de duizend schoorstenen") als belangrijke centra voor de textielproductie. De vennootschap Cavrois-Mahieu, die opgericht werd in 1865, vervaardigde luxestoffen voor Parijse woningen. Sinds 1870 ging de industriële bourgeoisie verder van de fabrieken af wonen, in een gezonder milieu en een beter leefkader, dus ook Paul Cavrois en zijn gezin. In de gemeente Croix rijzen imposante burgerwoningen uit de grond, als echte kasteeltjes, die gekenmerkt worden door hun neo-regionalistische stijl. Het moderne silhouet van de villa die ontworpen werd door Robert Mallet-Stevens breekt radicaal met dit landschap.