2018#1

zo 21.01 / Bavo Defurne

Screening en gesprek met Bavo Defurne Zondag 21 januari 2018 11:00 De klas van CC Grote Post

Oostendenaar Bavo Defurne (°1971) evolueerde van experimentele kortfilmer naar narratieve langspeel- filmregisseur. Hij blikt in dit programma terug naar zijn jeugd en de oorsprong van dit traject. De centrale gedachte “Youth is wasted on the young” komt van George Bernard Shaw. Thema’s als dromen, identiteit, lichamelijkheid en kracht maar ook kwetsbaarheid en vergankelijkheid staan centraal. De ontdekking van het lichaam, de liefde, de groeipijnen en ontgooche- lingen die daarbij komen, worden in een heel visuele, prachtlievende stijl geanalyseerd. Het narratieve en de dialoog van de mainstream cinema maakt Defurne ondergeschikt aan het cinematografisch schilderen van een droomwereld die vooral bevolkt wordt door iconen van jeugd en mannelijkheid: scouts, atleten, romeinse soldaten. Deze iconen hergebruikt hij met een soort pop-art-achtige ironie. Het zijn tegelijk hommages als karikaturen.

Particularly Now, in Spring (1996) 8min Tijdens zijn studentenjaren maakte Bavo Defurne de film ‘Particulary Now, in Spring’. Helaas vonden zijn docenten zijn filmpje helemaal niks en hield de cineast zijn film verborgen. Pas drie jaar later, wanneer het British Film Institute de film herontdekte in San Francisco, kreeg Defurne de credits die hij verdiende.

Saint (1997) 10min “Stunning imagery combines with a simple story to build real suspense—and an uncanny level of eroticism—as Sebastian is led through the woods, tied to a tree and then targeted by the Roman army’s archers.” (Rich Cline, Shadows on the wall)

Kampvuur (2000) 21min In tegenstelling tot de korte films die eerder van hem verschenen, kent ‘Kampvuur’ de nodige dialoog. Het maakt de film minder afstandelijk dan zijn eerdere werk. Ook de toevoeging van een vrouwelijk personage geeft een extra dimensie aan ‘Kampvuur’ en maakt de film completer.

Noordzee, Texas (fragment, 2011) “A simmering drama powered by fully drawn characters and fine performances.” (Jeannette Catsoulis, New York Times.) Het is de eerste speelfilm van multitalent Bavo Defurne en is gebaseerd op het boek ‘Nooit gaat dit over’ van André Sollie.

Meer weten: http://www.bavo.org

[caption id="attachment_2541" align="alignnone" width="1024"] Bavo Defurne[/caption]

[caption id="attachment_2542" align="alignnone" width="1024"] Bavo Defurne[/caption]

[caption id="attachment_2543" align="alignnone" width="1024"] Bavo Defurne[/caption]