2018#3

zo 30.09 / Arjan Janssen

Gesprek met Arjan Janssen tijdens naar aanleiding van DRAWING DAYS & Cultuurmarkt in Mu.ZEE in Oostende Zondag 30 september 2018 om 11:00

Na succesvolle edities in Gent, Antwerpen, Leuven en Hasselt, strandt het festival dit najaar in Oostende. Van vrijdag 28 tot en met zondag 30 september 2018 wordt de Stad aan Zee dé tekenhoofdstad van België.

Drie dagen lang, op zoveel mogelijk plaatsen, gaan mensen aan de slag met potlood, papier, inkt, maar ook met technologie en nieuwe materialen. Om zo tekenen opnieuw uit te vinden, te experimenteren en hun ervaring en vondsten te delen. Jong en oud, ervaren of absolute beginner: we roepen iedereen op om mee te doen en Oostende om te toveren tot één groot atelier vol ideeën en spektakel. Workshops, lezingen, tentoonstellingen en vooral tekenacties door de hele stad: dat wil Drawing Days tot stand brengen.

Met BILDNIS organiseren we op zondag 30 september een gesprek in Mu.ZEE tussen kunstenaar Arjan Janssen en Els Wuyts. Daarnaast stellen we graag de vereniging voor aan niet-leden naar aanleiding van de Cultuurmarkt en is er nog plaats voor een nieuwe editie, speciaal gemaakt door Ellen Bilterest !

“Het werk dat ik maak ontstaat vanuit een diepe concentratie. Dat geldt vanzelfsprekend voor iedere kunstenaar maar in mijn geval is het een kwaliteit van het werk zelf. Het is verstild en lijkt zich te distantiëren van de wereld rondom. Toch wil ik niet dat het arrogant en gesloten is. Het is mijn intentie om de werken met overtuiging in de concrete werkelijkheid te plaatsen. Dit gebeurt door ze een duidelijke relatie aan te laten gaan met zijn architectonische, ruimtelijke omgeving. Er is een sterk bewustzijn van het kader en van de mogelijkheid om de werken ook buiten dat kader te ervaren. Met andere woorden ze zijn zich bewust van zijn drager: de wand. Zonder dat de unieke eigenschap van een tekening of schilderij, het creëren van een illusionaire wereld binnen een tweedimensionaal vlak, verloochend wordt. In beginsel is een kunstwerk in zichzelf gekeerd. Het kan slechts hopen dat belang en betekenis overgebracht wordt. Zoals de mens als enige zekerheid zijn eigen waarneming heeft. En slechts kan hopen dat deze waarneming communicabel is met anderen.” (Arjan Janssen)