2018#1

zo 04.03 / Anouk De Clercq

Screening filmisch werk van Anouk De Clercq samen met Bavo Defurne Zondag 4 maart 2018 11:00 De klas van CC Grote Post

De Sint-Lukas filmklas van 1993 bracht een diversiteit aan alumni voort. Bavo Defurnes klasgenoot Jo Willems werd één van Hollywoods meest hippe cameramensen (The Hunger Games) terwijl Anouk De Clercq (°1971) zich een weg baande als één van Europa’s toonaangevende multimediakunstenaars. Haar films werden onder andere vertoond op het Filmfestival Rotterdam, in het Tate Modern, Centre Georges Pompidou, en het Centre d’Art Contemporain Genève. Anouk De Clercq woont en werkt in Berlijn. Ze bezielt ook het Oostendse cinema-project Monokino.

“Met de computer als voornaamste werkinstrument, creëert Anouk De Clercq doordachte audiovisuele composities. Haar films kan je het best omschrijven als abstracte landschappen of utopische toekomstbeelden die zich langzaam ontwikkelen doorheen tijd en ruimte.” (Laura Herman)

Na eerdere presentaties bij Galerie Sofie Van de Velde (Antwerpen) en Argos (Brussel), is een selectie uit "The Odd Hour Cinema" van Anouk De Clercq nu ook te zien bij BILDNIS. Ze selecteerde voor ons drie van haar meest fascinerende single-channel werken. Speciale gast is Anouk De Clercq zelf, die haar werk zal inleiden in dialoog met Bavo Defurne en het publiek.

Thing (2013) Een exploratie van het beeldend potentieel van de onmetelijke digitale ruimte.

Swan Song (2013) Een ‘zwanenzang’ is een laatste gebaar, inspanning of prestatie net voor de dood of het einde. De uitdrukking verwijst naar een oud geloof dat de zwaan helemaal stil is gedurende zijn leven tot het moment voor de dood, wanneer het een mooi lied zingt. Welk lied speelt een pixel voordat hij verdwijnt? Een ode aan de virtuositeit van een eenzame pixel.

Building (2003) Film ontmoet architectuur, waarbij film tot leven komt als dansende lichtpartikels op een oppervlakte en architectuur uit licht snijdt en schaduwen werpt. Dit verband is expliciet aanwezig in dit architecturaal schaduwspel geïnspireerd door een reeks van gesprekken met architect Paul Robbrecht over het Concertgebouw in Brugge.

Meer weten: http://www.portapak.be/works/35/monokino#next

[caption id="attachment_2557" align="alignnone" width="1024"] Anouk De Clercq[/caption]

[caption id="attachment_2558" align="alignnone" width="1024"] Anouk De Clercq[/caption]

[caption id="attachment_2566" align="alignnone" width="1024"] Anouk De Clercq[/caption]