2023#1

zo 01.10 / Anno Dijkstra - Tussen ons en de Wereld

Anno Dijkstra 
Tussen ons en de Wereld
Zondag 1 oktober om 11:00
in het auditorium van Mu.ZEE 
Romestraat 11, Oostende

Getuige zijn

"Omayra Sánchez Garzón, een meisje van mijn leeftijd, was op tv (1985), ze stak net met haar hoofd boven modderig troebel water uit. Ze was gegrepen door een modderstroom en kon niet meer weg komen. Dagenlang werd er geprobeerd om haar te helpen, maar het mocht niet baten. Wanneer het haar duidelijk is dat ze gaat sterven, vraagt ze de cameraman of ze iets tegen haar moeder mag zeggen, en via de camera neemt ze afscheid van haar. Ik was getuige maar was niet op de plek zelf waar het gebeurde en kon daardoor ook niets doen. Een diepe onmacht overviel me. De tv had een emotioneel vacuüm gecreëerd. 

Over dit gegeven - dat lichamelijk aanwezigheid is losgetrokken van de waarneming op afstand en de effecten daarvan op ons samenleven - heb ik een grote reeks werken gemaakt: de afgelopen jaren is mijn aandacht gegaan naar dat handelen, en onder meer naar de handen zelf. Handen die handelen. Ik maakte dat werk om te onderzoeken wat het fysieke aanwezig zijn betekent in onze hoog technologische samenleving. Wat hebben we nodig om ons tot de wereld en elkaar te kunnen verhouden? In het werk heb ik me geconcentreerd op handen die zowel gereedschappen, instrumenten of taaltekens kunnen zijn. Middelen om ons te verhouden met de wereld.

Momenteel verschuift mijn aandacht voor even weer terug naar het kijken via de lens. In het samenleven met zoveel anderen zetten we die lens veelvuldig in op zeer veel verschillende manieren. Ik wil me daar als kunstenaar mee verhouden en denk dat te kunnen doen door mezelf een handelingsperspectief te geven, hoe naïef, ontoereikend en beperkt ook. In dit geval door met mijn eigen handen intieme portretten te gaan maken van volledig onbekende mensen, van gezichten die niets voor mij betekenen." 

Anno Dijkstra, augustus 2023

€8 (-26 jaar) | €10 voor de lezing
€80 voor de volledige lezingenreeks van 2023

Betaling kan via BE55 2800 4074 0744 / GEBABEBB
met vermelding van uw naam en/of de specifieke lezing
of ter plaatse aan het onthaal van BILDNIS 
in Mu.ZEE bij aanvang van de lezing.

Er is geen reservatie of bevestiging meer nodig.